Rouw en verdriet

‚ÄčNatuurlijk wil je kinderen beschermen tegen pijn. Maar helaas is dit niet te voorkomen. Als een kind hiermee geconfronteerd wordt, dan is het goed om hierover samen te praten. Ook als ze nog klein zijn. Kinderen rouwen namelijk ook! Eigenlijk verliezen zij vaak het meest. Ze verliezen hun ouder(s), tenminste de ouders die zij kenden en hun vertrouwd waren. Soms is er weinig aandacht voor hen. Het is daarom belangrijk dat er vertrouwde anderen zijn. 

Doel van de lesbox
Het onderwerp dood en omgaan met de dood is niet altijd gemakkelijk om over te praten. Deze lesbox helpt leerkrachten het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas. De lesbox geeft tips en achtergrondinformatie over rouw in de klas en hoe hiermee om te gaan.

Doelgroep
De lesbox is bedoeld voor leerkrachten en leerlingen van het basisonderwijs en kan gebruikt worden wanneer er een sterfgeval heeft plaatsgevonden. Deze lesbox kan ook gebruikt worden om meer over dit onderwerp te weten te komen.

Beschrijving inhoud 

 • Boeken voor diverse leeftijden:
  - Achtste groepers huilen niet
  - Te klein voor groot verdriet 
  - Vlinder voor Marianne 
  - Derk Das blijft altijd bij ons met bijbehorende praatplaten (3 stuks)
  - Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk
  - Kikker en het vogeltje 
  - Nijntje Pluis 
  - Vandaag neem ik een snipperdag 
 • Lessuggesties Dood...en omgaan met de dood.
  Diverse lessuggesties voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.  
 • 10 tips voor verdriet in de klas: achtergrondinformatie voor de leerkracht. 
 • Folder van Stichting Achter de Regenboog 'Je kunt niet tegengaan dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken'.
 • Literatuurlijst van Stichting Achter de Regenboog: lijst met verschillende boekentips. 
 • Achtergrondinformatie: verdriet thuis en op school. 
 • Boek 'Afscheid voor altijd', omgaan met verdriet en rouw in het primaire onderwijs. Behalve achtergronden van rouwprocessen bij kinderen, bevat het ook werkvormen, voorleesverhalen, een overzicht van jeugdliteratuur en een handreiking voor het maken van een draaiboek.
 • Dvd 'Hier ligt een schat begraven' met bijbehorende docentenhandleiding. Dit lespakket over verliesverwerking bestaat uit een videofilm voor leerlingen, een videofilm voor leerkrachten en een handleiding.

Aanmelden
U kunt u aanmelden via de jeugdverpleegkundige van GGD Flevoland die verbonden is aan uw school of neem contact op met de afdeling Jeugdgezondheidszorg via 088 0029920.

Uitleentermijn
De uitleentermijn is maximaal drie weken.

Kosten
Er zijn geen kosten aan verbonden. Bij beschadiging of kwijtraken worden er kosten verrekend aan de betreffende school.

 


Thema's

Over GGD Flevoland

Professionals

Actueel

Snel naar

Hoofdvestiging
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad
Postadres
Postbus 1120
8200 BC Lelystad