Crisisbeheersing

Stel je eens voor: in een woonwijk in Almere breekt er brand uit in een seniorenflat. Meer dan twintig bewoners raken door de brand ernstig gewond. De brand is zo heftig dat de rookpluim over de rest van de wijk trekt. Er ontstaat veel onrust in de buurt over de mogelijke giftige stoffen die in de rookpluim zitten.

Op dit moment komt de afdeling GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) in actie. De afdeling GHOR coördineert bij grote ongevallen en rampen de geneeskundige hulpverlening. Denk hierbij aan de samenwerking met de ambulancedienst, de GGD, ziekenhuizen, huisartsen(posten) en het Rode Kruis. Al deze organisaties doen in principe hun eigen werk, maar de GHOR zorgt voor de coördinatie en ondersteuning en de afstemming met politie, brandweer en de gemeenten in Flevoland. Samen zorgen we ervoor dat de slachtoffers bevrijd worden, vervoerd worden naar de ziekenhuizen, de overige bewoners worden opgevangen en de buurtbewoners informatie krijgen over wat ze moeten doen om geen gezondheidsschade op te lopen van de rookpluim.

 


Voorbereiden

Omdat een ramp of crisis gelukkig niet dagelijks gebeurt, is het belangrijk dat iedereen die een rol heeft in de coördinatie weet wat hij of zij moet doen. Het trainen en beoefenen van vastgestelde plannen is daarom erg belangrijk.

Medewerkers van de afdeling GHOR gaan ook in gesprek met zorginstellingen om te kijken in hoeverre zorginstellingen zijn voorbereid op een eventuele ramp of crisis.


Thema's

Over GGD Flevoland

Professionals

Actueel

Snel naar

Hoofdvestiging
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad
Postadres
Postbus 1120
8200 BC Lelystad