Mazelen vastgesteld op Urk

Bij 10 personen op Urk is mazelen vastgesteld. Het gaat om 1 volwassene en 9 kinderen. De huisartsenposten en huisartsen op Urk en in de regio zijn geïnformeerd.

 

GGD Flevoland doet onderzoek en informeert

De GGD houdt de situatie actief in de gaten en probeert een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie. Zo staan onze jeugdverpleegkundigen in nauw contact met de scholen en wordt er veelvuldig informatie uitgewisseld over het actuele beeld met alle huisartsen. Bij alle personen met wie de patiënten in de besmettelijke periode contact hebben gehad, wordt bekeken in hoeverre het zinvol is om te vaccineren of antistoffen toe te dienen. Hierbij is specifiek aandacht voor mensen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte zoals zeer jonge kinderen, mensen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen. Personen die mazelen hebben gehad of er tegen zijn gevaccineerd, zijn beschermd.

 

Urk bekend met mazelen

In 2013 en daarvoor is de ziekte vaker voorgekomen op Urk. Veel mensen op Urk hebben deze ziekte doorgemaakt en dat betekent dat er een natuurlijke afweer is opgebouwd. Om de huidige situatie goed te kunnen blijven volgen adviseert GGD Flevoland, indien iemand huiduitslag heeft, telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Deze kan zo nodig met de GGD overleggen over de mogelijkheid van het afnemen van een test.

 

Niet gevaccineerd tegen mazelen?

Voor kinderen tot 18 jaar kan dit binnen het rijksvaccinatieprogramma en afhankelijk van de leeftijd bij het consultatiebureau of de jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland. Volwassenen kunnen hiervoor terecht bij hun huisarts of bij de GGD.

 

Vaccineren vanaf 14 maanden

Op dit moment is er geen reden om vervroegde vaccinatie aan te bieden aan kinderen jonger dan 14 maanden. Wanneer er bij een persoon mazelen wordt aangetoond, zal de GGD beoordelen welke personen in de omgeving in aanmerking komen hiervoor. Voor andere kinderen is er op dit moment nog geen reden voor eerder vaccineren. Als ouders zich toch zorgen maken en vragen hebben hierover kunnen zij contact op nemen met de GGD of met het consultatiebureau.

 

Meer informatie over mazelen

Mazelen is een vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Mazelen is een besmettelijke kinderziekte. Door hoesten, niezen en praten kan het virus zich via de lucht verspreiden. Van mazelen kun je flink ziek worden. Gelukkig geneest mazelen meestal vanzelf en zijn medicijnen niet nodig. Meer weten over klachten, besmetting, voorkomen of behandeling? Kijk voor meer informatie over mazelen op www.rivm.nl/mazelen.​ U kunt ook bellen met GGD Flevoland 088 - 0029910.


Thema's

Over GGD Flevoland

Professionals

Actueel

Snel naar

Hoofdvestiging
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad
Postadres
Postbus 1120
8200 BC Lelystad