Infectieziekten

​Een infectieziekte is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een micro-organisme (bacterie, virus, schimmel of parasiet). Sommige infectieziekten zoals een verkoudheid zijn relatief onschuldig.

Andere infectieziekten zoals geelzucht, hersenvliesontsteking of legionella zijn ernstig en hebben behandeling nodig. Tegen sommige infectieziekten kan worden ingeënt, maar dit geldt niet voor alle infectieziekten.

Hoe worden infectieziekten overgedragen?

Het overdragen van infectieziekten kan op verschillende manieren gebeuren:

  • niezen en hoesten, bijvoorbeeld bij griep
  • huidcontact, bijvoorbeeld bij schurft
  • seksueel contact, bijvoorbeeld bij hiv
  • bloed-bloed contact, zoals tijdens een vechtpartij of prikaccident, bijvoorbeeld bij hepatitis B
  • besmet voedsel of water of vieze toiletten, bijvoorbeeld bij een voedselinfectie
  • dieren die steken of bijten, zoals muggen (malaria) en teken (ziekte van Lyme) of via uitwerpselen van ratten (ziekte van Weil).

Indien één of meerdere personen een infectieziekte hebben, wordt er soms een bron- en contactonderzoek uitgevoerd door de GGD. De GGD probeert samen met u te achterhalen waar de besmetting is opgelopen (bron) en wie er mogelijk nog meer besmet zijn (contacten). Vervolgens worden maatregelen genomen om verdere besmetting tegen te gaan.

Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een uitbraak van diarree onder bewoners van een verpleeghuis. In dat geval ondersteunt de GGD het personeel bij het bestrijden van de infectieziekte en neemt indien nodig de bestrijding over. 

Informatie

U kunt voor vragen contact met ons opnemen via 088 0029910 
Kijk voor meer informatie op onze contactpagina.


Thema's

Over GGD Flevoland

Professionals

Actueel

Snel naar

Hoofdvestiging
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad
Postadres
Postbus 1120
8200 BC Lelystad