Vaccinaties

​​Om kinderen zo veel mogelijk te beschermen tegen een aantal kinderziekten worden ze gevaccineerd. Hiervoor bestaat in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma.  

De vaccinaties voor kinderen tot en met vier jaar worden gegeven op het consultatiebureau. 
GGD Flevoland vaccineert de kinderen wanneer ze 9 jaar of 12-13 jaar zijn. 

9 jaar
Kinderen van 9 jaar krijgen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen bof, mazelen en rodehond (BMR).

12-13 jaar                                                                                          
Meisjes die (bijna) 13 jaar zijn, ontvangen een uitnodiging om zich te laten inenten tegen het 'Humaan Papillomavirus' (HPV). Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatie bestaat uit twee inentingen; de tweede ongeveer een half jaar na de eerste. Hier vindt u actuele informatie over de HPV-vaccinatie.

In 2019 14 – 18 jaar

Vanaf mei 2018 worden ook alle kinderen van 14 maanden al voor de meningokokkenziekte gevaccineerd. Jongeren vanaf 14 jaar lopen het meeste risico op het krijgen van meningokokkenziekte, daarom is besloten om in alle jongeren te vaccineren. Jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 hebben in september een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. In 2019 krijgen alle jongeren in de leeftijdsgroep 14 tot 18 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie.​

Hiernaast vindt u de Flevolandse vaccinatieschema's voor 2019, per woonplaats. U krijgt een uitnodiging thuisgestuurd met daarop de datum en het tijdstip waarop u/uw kind verwacht wordt. Tevens staat in de uitnodiging hoe u de afspraak eventueel kunt wijzigen.

Verhinderd?
Wanneer u een uitnodiging hebt ontvangen voor een vaccinatie van uw kind maar u bent verhinderd, dan kunt u af​​melden via rvp@ggdflevoland.nl 

Vermeld in de e-mail in ieder geval:

  • naam en adresgegevens van uw kind
  • geboortedatum  
  • op welke datum de vaccinatie is
  • voor welke vaccinaties  
  • een emailadres of het telefoonnummer waarop uw bereikbaar bent
  • een eventuele toelichting​​​​​​​​

Vaccinatie  gemist? 
Wanneer uw kind één of meerdere vaccinaties heeft gemist door ziekte, vakantie of een andere reden, dan is het mogelijk een afspraak te maken voor het inhaalspreekuur van de GGD. De inhaalspreekuren zijn op afspraak, u krijgt hiervoor een uitnodiging met een datum, tijd en plaats. Heeft u oproepkaarten ontvangen, maar twijfelt u of uw kind een vaccinatie mist? Stuur dan een e-mail met naam en geboortedatum van uw kind naar rvp@ggdflevoland.nl. U krijgt van ons zo spoedig mogelijk een antwoord.  

Kinderen uit het buitenland 
Als u vanuit het buitenland met uw kind in Nederland bent komen wonen, ontvangt u van het RIVM een zgn. welkomstbrief. In deze brief wordt u gevraagd welke vaccinaties uw kind in het land van herkomst heeft gehad. Aan de hand van de vaccinatiestatus van uw kind ontvangt u de oproepkaarten op uw huisadres.  ​

Hiernaast vindt u de Flevolandse vaccinatieschema's voor 2019,  per woonplaats. U krijgt een uitnodiging thuisgestuurd met daarop de datum en het tijdstip waarop u/uw kind verwacht wordt. Tevens staat in de uitnodiging hoe u de afspraak eventueel kunt wijzigen.
Thema's

Over GGD Flevoland

Professionals

Actueel

Snel naar

Hoofdvestiging
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad
Postadres
Postbus 1120
8200 BC Lelystad