Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGezond levenExpired: Pact met Impact: Almere zet zich in voor een gezond gewicht bij kinderen
InwonersNieuwsGezond levenExpired: Pact met Impact: Almere zet zich in voor een gezond gewicht bij kinderen

Pact met Impact: Almere zet zich in voor een gezond gewicht bij kinderen

Almere vindt het belangrijk dat kinderen gezond zijn en blijven. Daarom hebben vandaag 21 organisaties ‘het Pact met Impact’ ondertekend, waarin ze zich verbinden om gezamenlijk te zorgen dat kinderen op een gezond gewicht blijven.Wethouder Froukje de Jonge heeft het pact namens de gemeente Almere ondertekend. “Als je overgewicht echt wilt beperken of voorkomen is samenwerken noodzakelijk. Wat we nu ondertekenen is urgent en niet vrijblijvend. Als je te zwaar bent is dat slecht voor lichaam en geest en kan dat gezondheidsklachten geven. Daarom is het zeker bij jonge kinderen belangrijk dat we dit aanpakken. Dat gebeurt nu met veel partijen die allen gericht zijn op resultaat. Wij gunnen het elk kind om gezond op te groeien. It takes a village to raise a child”

Kwart van tieners heeft overgewicht

De ondertekenaars van het pact bundelen hun krachten om een gezonde levensstijl te stimuleren en betere zorg te bieden aan gezinnen met kinderen met overgewicht. Overgewicht en obesitas zijn een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Gemiddeld heeft 16% van de Nederlandse kinderen overgewicht, waarvan bijna 4% ernstig. In Almere heeft 13% van de 5-jarigen en bijna 25% van de 10-jarigen (ernstig) overgewicht. Kinderen die opgroeien met (ernstig) overgewicht leven minder lang in goede gezondheid en hebben meer kans op ziekten. Op jonge leeftijd heeft overgewicht bovendien een grote negatieve invloed op de psychische en sociale ontwikkeling.

Goede resultaten

Het Pact met Impact, dat loopt tot 2026, bouwt voort op een eerder pact uit 2018. Dit pact is destijds opgezet omdat er een groeiend aantal kinderen met overgewicht in Almere is. Door de afspraken in dit pact bleef het percentage kinderen met overgewicht gelijk. Ook heeft het pact gezorgd voor een betere samenwerking tussen professionals die betrokken zijn bij kinderen in de basisschoolleeftijd.

Samen maken we gezond gewoon

Het Pact met Impact is mede mogelijk gemaakt door JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) dat is een werknetwerk bestaande uit gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De partijen die meedoen aan het pact zijn: Accare, ASG, De Schoor, De Kinderkliniek, ELAA, GGD Flevoland, Jeugdfonds Sport en Cultuur Almere, JGZ Almere, JOGG, TeamFit Almere, Kidak, Medi-Mere, Simpl.Food, SMC Almere, Stichting Prisma, Stichting Stad & Natuur, Talent in Opleiding, VMCA, Zorggroep Almere, Nutricentrum en Almere City FC.