Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGezond levenExpired: Gediplomeerde moestuincoaches gaan scholen en BSO’s helpen!

LELYSTAD – 24 november 2023 –  Flevoland is sinds deze week 22 moestuincoaches rijker. Met succes hebben zij de training van IVN Natuureducatie en VELT afgerond en willen nu graag scholen en BSO’s ondersteunen bij moestuinieren op het plein. Naast inhoudelijke kennis over moestuinieren, hebben zij ook didactische en coachende vaardigheden opgedaan. De training werd mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten Flevoland in samenwerking met de Natuur- en duurzaamheidspartners Stad & Natuur en IVN Flevoland.

Waarom een moestuincoach?

De Nederlandse schoolpleinen worden steeds groener en gezonder, waarbij ook aandacht geschonken wordt aan de moestuin. Dankzij diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen en BSO’s de kans om moestuinieren op te nemen in hun onderwijsprogramma. Veel leerkrachten zijn hier enthousiast over en zien de voordelen ervan in, en willen aan de slag! Maar niet iedere leerkracht heeft groene vingers: hoe start je dan? De moestuincoaches helpen bij de aanleg, het onderhoud en geven lessen over de soorten groente en fruit die je hier kunt planten.

De voordelen van een moestuin bij school of kinderopvang?

Het is heel belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt, hoe dit groeit en dit zelf ook ervaren! Het is daarnaast wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Het is een geweldige belevenis om met de hele klas het proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten.

Aan de slag met jouw school of BSO!

Het moestuinseizoen is nog niet begonnen, maar je kunt op jouw school wel al samen plannen maken welke groente en fruit er in de moestuin moeten komen en het hele groei proces bespreken.

Wil je meer weten of direct een moestuincoach inschakelen? Neem dan contact op met Jong Leren Eten via jonglereneten@ggdflevoland.nl . Meer weten over moestuinieren en handige tips vind je op https://www.ivn.nl/aanbod/moestuinieren/.

InwonersNieuwsGezond levenExpired: Gediplomeerde moestuincoaches gaan scholen en BSO’s helpen!