Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsDe Covidcampagne is afgelopen, dat betekent dat alle Covidvaccinatielocaties zijn gesloten

Coronaprik

De coronaprik brengt de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil.

De najaarsronde 2023 is afgelopen. De coronaprik blijft beschikbaar voor zwangere vrouwen en mensen met een verwijzing van een behandelend arts. Je kunt vanaf 2 januari telefonisch een afspraak maken.

Voor wie is de coronaprik?

De coronaprik is beschikbaar voor:

  • Zwangere vrouwen
  • Volwassenen en kinderen uit medische hoog risicogroepen op advies van een behandelend arts (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis)
  • Mensen die van een behandelend arts een verwijzing hebben gekregen om een andere dan de 2 hierboven genoemde redenen

Afspraak maken

Kom je in aanmerking voor de coronaprik? Dan kun je telefonisch een afspraak maken via 0800 7070.

Voor de coronaprik met het Novavax-vaccin kun je bij een paar GGD-locaties terecht. Bel hiervoor met 0800 0174.

Antwoord op vragen

Op mijnvraagovercorona.nl vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over corona en over de coronaprik.

Coronaprik verkleint kans op ernstige ziekte en overlijden

Het coronavirus is er nog steeds en kan opleven. Daarom is de coronaprik belangrijk voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het virus. De coronaprik brengt hun bescherming tegen ziekenhuisopname weer op peil en verkleint de kans op ernstig ziek worden en/of overlijden door corona.

Coronavaccin

Voor de coronaprik wordt het mRNA-vaccin XBB1.5 van BioNtech/Pfizer gebruikt. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus. Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant.

Coronaprik niet voor iedereen nodig

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend.

Voorkom verspreiding coronavirus

In de winter hebben meer mensen last van virussen zoals griep, verkoudheid én corona. Sommige mensen kunnen er erg ziek van worden. Bij corona en griep lopen vooral mensen met een kwetsbare gezondheid en/of ouderen extra risico om (erg) ziek te worden. Maar soms houden ook mensen zonder kwetsbare gezondheid lange tijd klachten na een besmetting (bijvoorbeeld post-COVID).

Voor iedereen blijft het daarom belangrijk om de adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties te volgen. Voor de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid en voor henzelf.

Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus?

  • Blijf dan thuis als je ziek bent
  • Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. (draag een mondkapje bij fysiek contact)
  • Hoest en nies in je ellenboog en was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes

Twijfels of vragen?

De coronaprik is niet verplicht. Je kiest zelf of je je laat vaccineren tegen het coronavirus. Als je twijfels, vragen of zorgen hebt dan kun je mijnvraagovercorona.nl raadplegen. Daar staan een aantal vragen op een rij en vind je meer informatie over de coronaprik.

Bron: Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over corona en de coronavaccinatie.