2. Meedoen aan het onderzoek
2.1 Waarom ben ik uitgenodigd?
Voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 nodigen we bijna 1,5 miljoen mensen van 18 jaar en ouder uit die in Nederland woonachtig zijn. Alle inwoners van Nederland staan in het bevolkingsregister van gemeenten. Het CBS heeft hier willekeurig personen uit geselecteerd voor dit onderzoek. Als je een uitnodiging hebt ontvangen, ben jij daar een van. Omdat de selectie al heeft plaatsgevonden. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de totale groep inwoners van 18 jaar en ouder van een gemeente.
Je naam- en adresgegevens worden gebruikt om jou een uitnodiging en eventueel een herinnering voor het onderzoek te sturen en voor het informeren van de prijswinnaars. Drie maanden na afloop van het onderzoek worden deze gegevens verwijderd.
2.2 Moet ik toestemming geven voor het verwerken van mijn gegevens?
Nee. Door de vragenlijst online in te vullen (of de papieren versie op te sturen), ga je akkoord met deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Je wordt hierop gewezen als je start met het invullen van de vragenlijst. Je kunt er altijd voor kiezen om bepaalde vragen niet te beantwoorden, jouw antwoorden aan te passen, of jouw deelname helemaal te stoppen.
Jouw antwoorden worden vertrouwelijk behandeld en veilig opgeslagen. Ze worden alleen gedeeld met partijen die in de privacyverklaring worden genoemd.
Als je via internet meedoet en (tussentijds) stopt met jouw deelname aan de vragenlijst, blijven jouw antwoorden bewaard. Als je toch niet wil dat jouw antwoorden voor het onderzoek gebruikt worden, kunnen wij jouw antwoorden verwijderen. Neem daarvoor contact op met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur). Wanneer je je persoonlijke inloggegevens doorgeeft, zorgt Ipsos I&O ervoor dat jouw antwoorden worden verwijderd.
2.3 Ben ik verplicht om deel te nemen aan het onderzoek?
Nee, deelname is vrijwillig. We stellen het wel op prijs als je meedoet. Jouw deelname is belangrijk, want met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente haar beleid en activiteiten beter aanpassen aan de behoefte en vragen van de inwoners.
2.4 Hoe kan ik meedoen?
Je kunt de vragenlijst invullen via internet of op papier. De vragenlijst invullen via internet gaat het snelst. Je slaat dan automatisch de vragen over die niet van toepassing zijn. In de brief staat jouw persoonlijke inlogcode. Je kunt deze invullen op www.startvragenlijst.nl/ggd en daarna direct de vragenlijst invullen.
Vul je de vragenlijst liever in op papier? Wacht dan met meedoen tot je een papieren vragenlijst van ons ontvangt. Als je de papieren vragenlijst invult, kun je deze in bijgevoegde antwoordenvelop zonder postzegel terugsturen.
2.5 Hoeveel tijd kost het invullen van de vragenlijst?
De ene persoon vult de vragenlijst sneller in dan de andere persoon. Gemiddeld duurt het invullen van de vragenlijst ongeveer 30 minuten.
2.6 Met mij gaat alles goed, is het nodig dat ik de vragenlijst invul?
Ja, heel graag. Met dit onderzoek streven we er naar om een goed beeld te krijgen van alle inwoners van 18 jaar en ouder in een gemeente, dus niet alleen van mensen waarmee het niet goed gaat. Het is jammer als alleen zij de vragenlijst invullen. We krijgen dan namelijk onterecht het beeld dat het met veel inwoners slecht gaat.
2.7 Waarom krijg ik een herinneringsbrief?
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, sturen we een herinnering. We gebruiken de inlogcode of de code op de achterkant van de papieren vragenlijst om te bepalen wie de vragenlijst nog niet heeft ingevuld. Die personen ontvangen een herinneringsbief. Je krijgt ook een herinneringsbrief als je al begonnen bent aan de vragenlijst, maar deze nog niet helemaal hebt ingevuld.
Drie maanden na afronding van het onderzoek worden alle adresgegevens vernietigd.
2.8 Ik krijg een herinnering, maar ik heb de vragenlijst al ingevuld. Hoe kan dat?
Waarschijnlijk is jouw vragenlijst pas ontvangen of verwerkt nadat de herinneringsbrieven klaar zijn gemaakt voor verzending. Je hoeft Ipsos I&O of de GGD hier niet over te bellen en je kunt de herinneringsbrief weggooien.
Het kan ook zijn dat je een herinneringsbrief hebt ontvangen, terwijl je bent begonnen met het invullen van de vragenlijst maar deze nog niet hebt afgerond. Wij vinden het heel fijn als je de vragenlijst verder wilt invullen en afronden. Als je opnieuw inlogt, kun je direct verder gaan bij de vraag waar je gebleven bent.
2.9 Ik kan niet inloggen, wat nu?
Misschien staat de Caps Lock aan of heb je hoofdletters gebruikt in de inlogcode, terwijl dit kleine letters zijn. Het adres www.startvragenlijst.nl/ggd typ je in bij de adresbalk van jouw internetbrowser en niet via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google).
Wanneer het echt niet lukt om in te loggen, neem dan contact op met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of bel 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur).
2.10 Ik ben mijn inlogcode kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?
Wij kunnen je geen nieuwe inlogcode toesturen. Je kunt wachten op de herinneringsbrief die je na ongeveer drie weken ontvangt. Hierin staat nog een keer jouw inlogcode.
2.11 Mijn computer is vastgelopen, wat nu?
Als het invullen is afgebroken door een computerstoring of doordat de pagina is verlopen, is er niks aan de hand. Je kunt na 10 minuten weer verder met invullen als je opnieuw inlogt. Het systeem heeft even tijd nodig om te herkennen dat je niet meer aan het invullen bent. De antwoorden die je al hebt ingevuld zijn automatisch bewaard. Je hoeft dus niet de hele vragenlijst opnieuw in te vullen.
2.12 Ik ben halverwege gestopt, wat nu?
Als je tussentijds bent gestopt met invullen, is er niks aan de hand. Je kunt meteen weer verder met invullen als je opnieuw inlogt. De antwoorden die je al hebt ingevuld zijn automatisch bewaard. Je hoeft dus niet de hele vragenlijst opnieuw in te vullen.
2.13 Ik ben de antwoordenvelop kwijt, wat nu?
Je kunt de vragenlijst zonder postzegel versturen naar:
I&O Research
Antwoordnummer 90275
3009 VB Rotterdam
2.14 Kan ik me achteraf terugtrekken uit het onderzoek?
Door de vragenlijst in te vullen, ga je akkoord met deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Je kunt er voor kiezen om bepaalde vragen niet te beantwoorden, je antwoorden te wijzigen of je deelname te stoppen. Als je halverwege wil stoppen en niet wil dat de tot dan toe ingevulde antwoorden bewaard worden, dan moet je terug in de vragenlijst en de antwoorden wissen. Voordat je start met het invullen van de vragenlijst, lees je hoe je dit kunt doen. Je kunt ook contact opnemen met Ipsos I&O om jouw gegevens te laten verwijderen. Dit is mogelijk tot en met 8 december 2024. Daarvoor kun je contact opnemen met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of bel 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur). Wanneer je jouw persoonlijke inloggegevens doorgeeft, verwijdert Ipsos I&O jouw antwoorden.
2.15 Mag iemand anders in mijn plaats meedoen?
Nee, het is belangrijk dat de vragenlijst wordt ingevuld door de persoon aan wie de uitnodiging is gericht. Controleer daarom of jouw naam op de brief staat. Is dit niet het geval, geef de vragenlijst dan door aan de persoon voor wie de vragenlijst bestemd is.
De computer selecteert willekeurig wie aan het onderzoek kunnen meedoen. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de totale gemeente.
Lukt het niet om deze lijst alleen in te vullen? Vraag dan gerust hulp van een familielid of bekende. Geef dan wel zelf de antwoorden. Neem contact op met Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@ipsos.com of bel 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur) voor hulp bij het invullen van de vragenlijst.
2.16 Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de vragenlijst?
Ja, een medewerker van de helpdesk kan jou helpen bij het invullen van de vragenlijst. Dit kan in verschillende talen. Je kunt hen gratis bellen op 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur). Je krijgt dan contact met Ipsos I&O het bureau dat de GGD’en ondersteunt bij dit onderzoek.
2.17 Aanmelden voor het GGD Gezondheidspanel?
Aan het eind van de vragenlijst kun je aangeven of je vrijblijvend wilt meedoen aan het GGD Gezondheidspanel. Als lid van het Gezondheidspanel ontvang je een aantal keer per jaar een korte vragenlijst over een onderwerp op het gebied van gezondheid.