Gezonde voeding en het voorkomen van ondervoeding
Ondanks dat het onderwerp steeds meer aandacht krijgt, is voeding in zowel het medische als publieke domein vaak nog een onderbelicht thema. GGD Flevoland werkt samen met Flevolandse diëtisten om de aandacht voor een gezond voedingspatroon bij het ouder worden te vergroten. Het voorkomen van ondervoeding is daarbij een belangrijk speerpunt. Diëtisten merken te vaak dat cliënten pas laat bij hen terecht komen, terwijl de signalen van ondervoeding al langere tijd zichtbaar waren.
Om dit te bereiken pakken we de komende tijd gezamenlijk een aantal acties op. Die acties zijn met name gericht op het vergroten van bewustwording, verbeteren van signalering en het versterken van de samenwerking. Hiermee leveren we tevens een bijdrage aan de doelstellingen uit de onlangs gepubliceerde landelijke landelijke Agenda Ondervoeding NL.
Samenwerking rondom bewustwording en signalering
We willen de bewustwording onder inwoners en hun naasten vergroten, maar ook onder professionals t.b.v. betere signalering en doorverwijzing bij (mogelijke) ondervoeding. Ook zoeken we naar mogelijkheden om aandacht voor een gezond voedingspatroon bij het ouder worden een gelijkwaardigere plek te geven in het publieke domein. Bijvoorbeeld door het creëren van een collectief aanbod.
Daarbij proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande structuren, zoals de Ketenaanpak Valpreventie, en gebruik te maken van bestaande gevalideerde materialen. Op de website van het Kenniscentrum Ondervoeding zijn er verschillende materialen en instrumenten beschikbaar om het thema bespreekbaar en (signalen van) ondervoeding zichtbaar te maken bij cliënten.
Wat is ondervoeding en waarom komt het vaker voor bij ouderen?
Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven. Het zegt dus ook niet per se iets over iemands gewicht. Ondervoeding kan ontstaan doordat iemand te weinig eet, een verminderde opname heeft of extra energie en voedingsstoffen nodig heeft. Het probleem is vaak het gevolg van een samenspel van factoren en speelt vooral bij zieken en ouderen.
Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen met de voeding binnen te krijgen. Omdat ondervoeding veel negatieve gevolgen kan hebben voor iemands gezondheidstoestand, en daarmee ook kwaliteit van leven, is het belangrijk dat ondervoeding tijdig wordt opgemerkt.