Overslaan en naar de inhoud gaan
sterk ingezoomde foto van het monkeypox virus

Mpox

Mpox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en het kan erg pijnlijk zijn. Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen en seks. Iedereen kan het krijgen maar de meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.

Let op: mpox is geen krentenbaard (een huidinfectie veroorzaakt door een bacterie die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname gebruikt men de naam apenpokken vaak voor de ziekte krentenbaard.

Wat is Mpox?

Mpox, ook wel monkeypox of apenpokken, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met die ziekte. Het is een ziekte die van dier op mens over kan gaan.

Hoe krijg je Mpox?

Iedereen kan mpox krijgen en het virus komt voor bij jong en oud. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het mpox-virus wordt overgebracht door intiem contact zoals zoenen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal. Mogelijk kan het virus ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, hoewel deze kans momenteel als laag wordt ingeschat.

Zo herken je mpox

  • Koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid (5-21 dagen nadat je het virus kreeg)
  • Uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in bultjes of blaasjes die uiteindelijk indrogen
  • De verschijnselen van mpox kunnen lijken op een pokkenbesmetting, maar mpox verloopt in het algemeen veel milder

Wanneer bel je met je huisarts of de GGD?

Heb je vragen over mpox? Of heb je klachten die hier misschien bij passen? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts. Zo nodig kan de huisarts je testen op mpox.

Bel de GGD als je klachten hebt én:

  • Je hebt contact gehad met (materiaal van) iemand met mpox
  • Je bent een man en hebt seks met mannen
  • Jouw mannelijke partner heeft seks met mannen
  • Je hebt anonieme of betaalde seksuele contacten in de 3 weken voor het ontstaan van klachten

Heb je een bevestigde mpox-besmetting?

Bij een positieve test, blijf je thuis totdat je helemaal genezen bent. De GGD adviseert je hierover. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus doorgeven. Ook volgt er bij een positieve test een bron- en contactonderzoek. Soms krijgen contacten met een hoog risico een vaccinatie. Door snel te handelen bij klachten voorkomen we samen dat het virus zich verspreidt.

Vaccinatie tegen mpox

Op 8 mei 2023 zijn de GGD’en opnieuw gestart met vaccineren tegen mpox. Dit keer zijn geen uitnodigingen verstuurd. Op de website van soaaids en mantotman vind je een adviestool waarmee je kunt bekijken of je in aanmerking komt voor de prik. De vaccinatiecampagne eindigt bij GGD Flevoland op 1 oktober. In september 2023 kun je bij GGD Flevoland alleen nog terecht voor je tweede mpox vaccinatie. De eerste prik kon je tot 1 september halen.

De einddatum voor de mpox-vaccinatie verschilt per GGD

Kijk op de website van het RIVM bij welke GGD je in september en oktober nog terecht kunt voor een eerste en/of tweede mpox-vaccinatie.

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over mpox