Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMeest voorkomende infectieziekten bij kinderen
Publicatiedatum: 03-10-2023 om 10:22 uur

Meest voorkomende infectieziekten bij kinderen

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Op een school of kinderdagverblijf zijn veel kinderen bij elkaar, waardoor er meer kans is op overdracht van ziekteverwekkers. Daarnaast hebben kinderen nog weinig besef van hygiëne en zijn zij vatbaar voor infectieziekten.

We hebben de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen voor je op een rij gezet:

Staat de ziekte die je zoekt er niet tussen?

Meer informatie over bovenstaande en andere infectieziekten vind je op de website van het RIVM. Je kunt zoeken op de naam van de ziekte.

Wat te doen bij zwangerschap en kinderen met infectieziekten?

Tijdens de zwangerschap kunnen sommige infectieziekten extra risico’s met zich meebrengen. Op de website van het RIVM vind je informatie over het voorkomen van infectieziekten en de risico’s van infectieziekten tijdens de zwangerschap. Je vindt hier ook informatie over kinkhoest voor zwangere vrouwen.

Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen twaalf ernstige infectieziekten. Dankzij vaccinatie komen deze infectieziekten in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma vind je op de website van het RIVM.