Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Groep vrolijke schoolkinderen
InwonersMijn kind 4-18 jaarPrikken voor kinderen ouder dan 4 jaar
InwonersMijn kind 4-18 jaarPrikken voor kinderen ouder dan 4 jaar

Prikken voor kinderen ouder dan 4 jaar

Ieder kind in Nederland heeft recht op bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten. Dit staat in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het prikschema is zorgvuldig opgebouwd om ieder kind zo goed mogelijk te beschermen.

Wijzigingen in het prikprogramma per 1 januari 2025

Vanaf 2025 gaat het prikschema voor kinderen veranderen. Het aantal prikken blijft hetzelfde, maar bij een paar  prikken wordt het moment verschoven zodat een kind nog beter beschermd is. Voor een kind ouder dan 4 jaar zijn er twee veranderingen.

Meer informatie hierover vind je hier: veranderingen prikken vanaf 2025

Wil je weten wat dit voor jouw kind betekent? Bekijk dan het prikschema vanaf 2025 per geboortejaar: rijksvaccinatieprogramma.nl/nieuw-prikschema-2025

5 jaar

  • Kinderen krijgen bij 5 jaar een prik tegen DKT (difterie, kinkhoest, tetanus)
  • Dit was eerst bij 4 jaar
  • Deze wijziging geldt voor een kind geboren vanaf 1 januari 2021

9 jaar wordt 14 jaar

  • Kinderen krijgen bij 14 jaar een prik tegen DTP (difterie, tetanus, polio)
  • Dit was eerst bij 9 jaar
  • Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016

Ga voor meer wijzigingen naar de website van het RVP

Ga voor meer informatie over infectieziekten naar de website van he​t RIVM

10 jaar

  • Alle jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om zich te laten prikken tegen het ‘Humaan Papillomavirus’ (HPV)
  • Dit virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken
  • Tot 18 jaar mag je een prik tegen HPV halen

Meer informatie over de HPV-prik staat op de website van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

14 jaar

  • Jongeren krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor de Meningokokken ACWY-prik
  • Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken

Ga naar de website van het RIVM voor meer informatie over de Meningokokken ACWY-prik

Kinderen u​it het buitenland

Als je vanuit het buitenland met je kind in Nederland komt wonen, ontvang je van het RIVM een welkomstbrief. In deze brief wordt gevraagd welke prikken jouw kind in het land van herkomst heeft gehad. Aan de hand van de prikstatus van je kind ontvang je de oproepkaarten op je huisadres.  ​

Informed consent

De gegeven prikken worden landelijk geregistreerd voor de veiligheid iedereen. Jeugdgezondheidszorg gebruikt voor de registratie van prikken het landelijke registratiesysteem Praeventis (RIVM). Zo kun je zien welke prikken je kind heeft gehad. Met dit systeem wordt de vaccinatiegraad – en daarmee het risico op uitbraak van ziekten – in de gaten gehouden.

De opgeslagen gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Hier vind je vind je meer informatie over informed consent, ​waaronder een filmpje en een infographic.

Bij de uitnodiging voor een prik wordt gevraagd of je hier toestemming voor geeft.

Groepsprik voor kinderen

Bekijk hieronder een filmpje van GGD Utrecht over groepsprik voor kinderen

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

Neem je uitnodiging, oproepkaart van het RIVM en het meegestuurde prikbewijs mee. Ben jij jouw uitnodiging of oproepkaart kwijt? Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.

Vragen?

Heb je vragen over het Rijksvaccinatieprogramma? Stuur dan een mail naar rvp@ggdflevoland.nl en vermeld daarin:

  • voor- en achternaam van je kind
  • geboortedatum van je kind
  • de reden van jouw vraag

Neem ook contact met ons op als je kind eerder een prik heeft gemist.

Veelgestelde vragen

  • Ik ben mijn uitnodigingsbrief voor de vaccinatie kwijt

    Je kunt gewoon naar de afspraak voor de prik komen. Neem wel je ID-kaart mee. Als je niet meer weet wanneer of hoe laat je uitgenodigd bent neem dan contact met ons op of kijk in ons vaccinatierooster wanneer je kunt komen.

  • Ik kan niet op de uitgenodigde tijd voor een vaccinatie komen. Wat kan ik doen?

    In ons vaccinatierooster kun je zien op welke momenten wij vaccineren. Je mag op één van deze momenten komen en hoeft dit niet aan ons door te geven. De wachttijd kan wel oplopen. Vul de gezondheidsverklaring in en neem de uitnodiging en ID mee naar de afspraak.

  • Ik wil een afspraak maken/wijzigen

    Heeft je kind een uitnodiging voor vaccinatie(s) ontvangen maar ben je verhinderd? Dan ben je welkom op één van de andere momenten uit ons vaccinatierooster. Je hoeft niet aan ons door te geven dat je op een ander moment komt. De wachttijd kan wel oplopen. Vul de gezondheidsverklaring in en neem de uitnodiging en ID mee naar de afspraak.

  • Ik heb een vraag over het vaccinatieschema

    In het vaccinatieschema staat op welke leeftijd je kind welke vaccinatie kan krijgen. Je kind ontvangt automatisch een uitnodigingsbrief van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als hij/zij een vaccinatie kan krijgen.

  • Ik wil een vaccinatiebewijs aanvragen

    Je kunt het overzicht van je vaccinatiegegevens binnen het Rijksvaccinatieprogramma aanvragen bij het RIVM. Dit kan via de pagina Vaccinatiebewijs aanvragen.

  • Ik wil een bijwerking van een vaccinatie doorgeven

    Bijwerkingen van vaccinaties kun je melden bij Lareb.

  • Ik heb een onterechte herinnering voor een vaccinatie ontvangen. Hoe kan ik dat doorgeven?

    Vanaf 1 januari 2022 mogen wij alleen vaccinaties aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doorgeven met jouw toestemming.

    Als je geen toestemming hebt gegeven, is het mogelijk dat de gegevens bij het RIVM niet compleet zijn. Hierdoor kan je onterechte herinneringen ontvangen. Als je een onterechte herinnering ontvangt hoef je dit niet aan ons door te geven. Als je wilt dat het RIVM jouw vaccinatiegegevens ontvangt, geeft dit dan aan ons door tijdens het eerst volgende vaccinatiemoment.

  • Ik wil mezelf of mijn kind (toch) laten vaccineren

    Heb je eerder besloten om je kind niet te vaccineren of hebben je ouders deze keuze voor jou gemaakt? Je kunt deze vaccinaties alsnog te halen. Neem contact op via rvp@ggdflevoland.nl. Er wordt dan gekeken welke vaccinaties nog nodig zijn en hoe je die het beste in kunt halen. Tot 18 jaar krijg je de vaccinaties gratis vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

  • Mijn kind zit op school. Ik kan niet langskomen voor de vaccinatie

    Je mag je kind onder schooltijd ophalen om te vaccineren. Na de vaccinaties kan je kind weer naar school toe.

  • Ik wil een adreswijziging doorgeven

    Als je verhuist, hoef je dat niet aan ons door te geven. Het is het voldoende om dit door te geven aan de gemeente waarin je woont. Zo worden je gegevens automatisch bijgewerkt in de basisregistratie personen.

  • Ik wil geen gebruik maken van de aangeboden vaccinatie. Moet ik mij hiervoor afmelden?

    Nee, je hoeft je hiervoor niet af te melden. Ook kun je de vaccinatie op een later moment altijd inhalen als je deze gemist hebt. Wanneer je geen uitnodiging meer wil ontvangen kun je dit doorgeven aan het RIVM via of +31 (0)88 689 8950

  • Word je ziek van de vaccinaties?

    De meeste kinderen worden niet ziek na vaccinatie(s) en ervaren geen tot weinig klachten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een plaatselijke reactie op de injectieplaats, spierpijn, koorts en vermoeidheid. Meer informatie over bijwerkingen vind je hier.

  • Kan ik zwemmen en/of sporten na een prik?

    Ja, je kunt sporten en zwemmen na een prik. Dit heeft geen invloed op gegeven prik.

  • Ik ben tussen de 12 en 15 jaar. Moet ik toestemming van mijn ouders hebben voor een prik?

    Jongeren van 12 t/m 15 jaar beslissen samen met ouder(s) over prikken. Soms kan het voorkomen dat een jongere de prik wel wil maar een van de ouders niet. In dat geval is de mening van de jongere leidend. Neem bij vragen contact op met team Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland. 

  • Ik ben 16 jaar of ouder.  Moet ik toestemming van mijn ouders hebben voor een prik?

    Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf over prikken. Hierin hebben jongeren dezelfde rechten als volwassenen. Neem bij vragen contact op met team Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland.

  • Mijn kind is onder de 16 jaar, moet ik als ouder aanwezig zijn bij de prik?

    Jouw kind mag ook samen met iemand anders dan de ouder/verzorger naar de afspraak komen. Een jongere van 12 jaar of ouder mag ook alleen komen.

    We moeten wel weten dat jij als ouder toestemming geeft voor de prik. Vul daarom thuis de formulieren in en geef deze ondertekend mee aan je kind.

    Soms hebben we nog (aanvullende) vragen: zorg ervoor dat je telefonisch bereikbaar bent als jouw kind alleen naar de prikafspraak komt.

    Als we niet met jou kunnen overleggen, wordt je kind misschien niet geprikt. 

  • Ik zorg voor een pleegkind. Wie beslist over de prik?

    Bij pleegkinderen onder de 16 jaar moet de persoon met gezag toestemming geven voor de vaccinatie. Dat kunnen de biologische ouders zijn of een voogd.

    Kom je als pleegouder naar de afspraak? Vul dan de formulieren thuis in en laat deze ondertekenen door de persoon met gezag.

    Lukt het om praktische redenen niet om deze te laten ondertekenen? Dan vragen wij om tijdens de afspraak te bellen met de persoon met gezag, zodat bevestigd wordt dat toestemming voor de vaccinatie is gegeven.

    Je kunt ook een mail laten zien waarin de persoon met gezag toestemming geeft. Het is het belangrijk dat in deze mail duidelijk staat de afzender het gezag heeft over het pleegkind én toestemming geeft voor de betreffende vaccinatie.

    Neem bij vragen contact op met team Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland.

  • Mijn kind is bang voor prikken. Wat kan ik doen?

    De juiste voorbereiding en begeleiding helpt jouw kind bij de prik. In deze folder lees je hoe jij je kind het beste kunt voorbereiden. Ook lees je wat je tijdens de prik kan doen als je kind het spannend vindt. Geef bij binnenkomst aan dat je kind het spannend vindt, dan houden we hier rekening mee.