Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindVaccinaties voor kinderen
InwonersMijn kindVaccinaties voor kinderen

Vaccinaties voor kinderen

Alle kinderen in Nederland hebben recht op bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten. Dit staat in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het vaccinatieschema is zorgvuldig opgebouwd om ieder kind zo goed mogelijk te beschermen.

9 jaar

Kinderen van 9 jaar krijgen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen bof, mazelen en rodehond (BMR).

Ga voor meer informatie over infectieziekten naar de website van he​t RIVM​.

10 jaar

Alle jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het ‘Humaan Papillomavirus’ (HPV). Dit virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken. Naast de 10-jarigen (geboren in 2013) krijgen in 2023 ook de jongeren geboren in 2005, 2007, 2010 en 2011 een oproep.

Meer informatie over de HPV vaccinatie staat op de website van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

14 jaar

Jongeren krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor de Meningokokken ACWY-vaccinatie. Ook alle kinderen van 14 maanden worden voor de Meningokokkenziekte gevaccineerd. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.

Ga naar de website van het RIVM voor meer informatie over de Meningokokken ACWY vaccinatie.

Kinderen u​it het buitenland

Als je vanuit het buitenland met je kind in Nederland komt wonen, ontvang je van het RIVM een welkomstbrief. In deze brief wordt gevraagd welke vaccinaties jouw kind in het land van herkomst heeft gehad. Aan de hand van de vaccinatiestatus van je kind ontvang je de oproepkaarten op je huisadres.  ​

Informed consent

De gegeven vaccinaties worden landelijk geregistreerd voor de veiligheid iedereen. Jeugdgezondheidszorg gebruikt voor de registratie van vaccinaties het landelijke registratiesysteem Praeventis (RIVM). Zo kun je altijd nagaan welke vaccinaties je hebt gehad. Ook wordt met dit systeem de vaccinatiegraad – en daarmee het risico op uitbraak van ziekten – in de gaten gehouden.

De opgeslagen gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Hier vind je vind je meer informatie over informed consent, ​waaronder een filmpje en een infographic.

Bij de uitnodiging voor vaccinatie(s) en/of tijdens de vaccinatieronde wordt gevraagd of je hier toestemming voor geeft.

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

Neem je uitnodiging, oproepkaart van het RIVM en het meegestuurde vaccinatiebewijs mee. Ben jij jouw uitnodiging of oproepkaart kwijt? Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.

Veelgestelde vragen