Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMilieu en gezondheidLuchtkwaliteit en gezondheid
InwonersMilieu en gezondheidLuchtkwaliteit en gezondheid

Luchtkwaliteit en gezondheid

Schone lucht is van levensbelang voor je gezondheid. Luchtverontreiniging is de voornaamste oorzaak van gezondheidsklachten door milieu-invloeden. Om de gezondheid van inwoners te beschermen, wordt de luchtkwaliteit in Flevoland in de gaten gehouden.

De luchtkwaliteit in Flevoland is over het algemeen goed. Maar niet overal. Er zijn gebieden waar de luchtvervuiling groter is dan ergens anders. Bijvoorbeeld door industrie, verkeer en landbouw. Ook fijnstof van bijvoorbeeld houtkachels en open haarden kan een negatieve invloed op de luchtkwaliteit hebben.

Verbeteren luchtkwaliteit

De overheid heeft een programma opgesteld met als titel Schone Lucht Akkoord (SLA). Hierin staat vermeld wat gedaan moet worden om de luchtkwaliteit in Flevoland te verbeteren. Flevoland wil in 2030 landelijk gezien 50% meer gezondheidswinst behalen dan in 2016. De provincie Flevoland neemt extra maatregelen om schade voor de gezondheid door luchtvervuiling verder te verminderen.

Maak het verschil als inwoner van Flevoland

  • Steek geen open haard of vuurkorf aan
  • Reis meer met de fiets of lopend in plaats van met de auto

Je kunt je gemeente oproepen om mee te doen met het Schone Lucht Akkoord. Voor meer informatie ga je naar de website van het Schone Lucht Akkoord