Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalDigitaal MeldenInfectieziekte melden
ProfessionalDigitaal MeldenInfectieziekte melden

Infectieziekte melden

Volgens de Wet publieke gezondheid (Wpg) moeten bepaalde infectieziekten gemeld worden bij de GGD. Dit is belangrijk om verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Ben je arts of werk je in de kinderopvang, bij een gemeente of in een zorginstelling? En wil je een infectieziekte melden? Bel ons en wij bespreken de vervolgstappen.

Meldingsplicht zorginstellingen

Werk je in een zorginstelling of kinderopvang en is er een ongewoon hoog aantal zieke personen? Kijk dan op onze webpagina over Meldingsplicht Zorginstellingen.

Welke infectieziekten zijn meldingsplichtig?

Op de website van het RIVM lees je als professional welke infectieziekten gemeld moeten worden bij de GGD. Ook voor inwoners vind je bij het RIVM informatie over meldingsplichtige ziekten.

Informatie voor professionals (RIVM)

Informatie voor inwoners (RIVM)

Hoe meld ik een meldingsplichtige ziekte?

Professionals kunnen meldingsplichtige ziekten melden per mail; via zorgmail of een beveiligde mail. Liever telefonisch? Tijdens kantoortijden bel je de dienstdoende verpleegkundige infectieziekten. Als het niet tot de volgende werkdag kan wachten, kun je ook buiten kantoortijden telefonisch melden.

Houd de volgende gegevens bij de hand als je ons belt om een infectieziekte te melden

  • Naam, adres, geboortedatum, Burgerservicenummer en geslacht.
  • De infectieziekte, 1e ziektedag, datum en manier van vaststelling, vaccinatiestatus, eventuele chemoprofylaxe en mogelijke bron.
  • Bij bepaalde infectieziekten: het werk van de de patiënt. Omdat de kans op overdragen bij sommige beroepen groter is (bijvoorbeeld zorg of horeca). 
  • Een kopie van de laboratoriumuitslag.

Als wij de melding krijgen vanuit het laboratorium, nemen wij zelf contact op.