Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdluis

Hoofdluis komt regelmatig terug op veel scholen. Niet gek, want luizen lopen via haren over van hoofd naar hoofd. Op school hebben kinderen intensief contact met elkaar. Het beste helpt vaak controleren en zo snel mogelijk behandelen.

Ontwikkelingen

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit van aanvullende maatregelen in de omgeving. Bijvoorbeeld beddengoed, knuffels en jassen wassen, luizencapes gebruiken en de auto stofzuigen zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Luis in je haar? Kammen maar!

Wat moet je wel doen? Heb je hoofdluizen of neten? Kam dan twee weken lang elke dag met een fijntandige kam. Combineer kammen met een antihoofdluismiddel.

Het is belangrijk dat ouders alle huisgenoten controleren op hoofdluis. Laat ouders ook vrienden op school, bij clubjes en vriendjes vertellen dat iemand hoofdluis heeft. Of gebruik ons deurbriefje hoofdluis.

Nieuwe anti-hoofdluismiddelen

In Nederland zijn er nieuwe antihoofdluismiddelen met het werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon zorgt dat de hoofdluizen sterven door een tekort aan zuurstof. De werkzaamheid van dimeticon is onomstreden en er ontstaat geen resistentie.

Voorlichtingsfilm hoofdluis

Het RIVM maakte een voorlichtingsfilm met instructies. Hoe vind je hoofdluis en hoe behandel je het?