Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersTuberculoseTuberculose onderzoeken
InwonersTuberculoseTuberculose onderzoeken

Onderzoeken

GGD Flevoland doet verschillende onderzoeken om te bepalen of iemand besmet is met de tuberculose-bacterie of om te kijken of iemand de ziekte tuberculose heeft. De onderzoeken zijn veilig, ook voor kinderen en zwangeren.

Tuberculose-onderzoeken

Om na te gaan of je tuberculose hebt of besmet bent met de tuberculosebacterie kunnen we een röntgenfoto maken, huidtest doen, bloed en/of slijm onderzoeken. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten onderzoeken naar tbc.

 • Röntgenfoto.
  Een foto van je longen om longtuberculose aan te tonen of uit te sluiten.
 • Tuberculine huidtest (Mantoux).
  We spuiten een klein beetje vloeistof in de huid van de linker onderarm. Als u afweerstoffen heeft tegen tuberculose, komt er na 2 of 3 dagen een bobbeltje op de plek van de test. Voor dit onderzoek kom je dus 2 keer naar de GGD.
  Zo gaat de huidtest:
 • IGRA (Immune Gamma Release Assay).
  We nemen bloed af en sturen het naar het laboratorium. Daar wordt gekeken of er afweerstoffen tegen tuberculose in zitten. Dit duurt 1 tot 2 weken.
  Zo gaat het bloedonderzoek:
 • Sputum (Bacteriologisch onderzoek).
  Sputum is slijm dat je ophoest uit de diepe luchtwegen. Soms nemen we direct sputum af. En soms krijg je potjes mee naar huis. Je moet dan een paar dagen achter elkaar sputum ophoesten. Met microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) stellen we vast of de tbc-bacterie in het sputum zit.

Folder huidtest en bloedtest tuberculose (RIVM)

Tarieven

GGD Flevoland stuurt de rekening van vervolgonderzoek en behandeling van tbc naar je zorgverzekeraar. Voor een contactonderzoek zonder vervolg hoef je niet te betalen. Voor de eerste screening van immigranten en expats moet je wel betalen. De tarieven worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald. Het hangt van jouw verzekering af of je deze kosten zelf betaalt of dat ze afgaan van je eigen risico. Neem contact op met je zorgverzekeraar of kijk in je polis.

Product

Tarief

Mantoux €39,50
BCG €128,50
Röntgenfoto €51,00
IGRA €77,50
Kopie verklaring gratis
Print foto/kopie CD gratis