Overslaan en naar de inhoud gaan

HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen

Met een HPV-vaccinatie bescherm je jezelf en anderen tegen verschillende soorten kanker.

Waarom een vaccinatie?

HPV is een virus dat kanker kan veroorzaken op latere leeftijd.

  • Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker in de mond- en keelholte, schaamlipkanker (vulvakanker), anuskanker en vaginakanker
  • Mannen kunnen kanker krijgen van de mond- en keelholte, anus en penis

Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

Hoe krijg je HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je niet altijd ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.

1e (gratis) HPV-vaccinatie gehad en je wilt nog een 2e vaccinatie?

Aan de tweede vaccinatie zijn kosten verbonden. Meer informatie over de tweede vaccinatie en de kosten hiervan? Neem dan contact op met infectieziekten@ggdflevoland.nl. Wil je een afspraak maken bel ons via telefoonnummer 088 0029910.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op de pagina van