Overslaan en naar de inhoud gaan

Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte. De ziekte gaat soms over van dieren op mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van lucht, waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen tijdens de lammerperiode in de lucht, via besmette melkgeiten of -schapen. De lammerperiode duurt van februari tot en met mei. 

Hoe kun je Q-koorts krijgen?

Q-koorts kun je krijgen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Deze bacterie kan in de lucht komen tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen.

Klachten

Als je besmet raakt met Q-koorts duurt het gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) totdat je klachten krijgt. De meeste mensen hebben griepachtige klachten (o.a. hoge koorts, heftige hoofdpijn), sommigen krijgen een long- of leverontsteking.

Zwangere vrouwen, mensen met een hartklepafwijking of een hartoperatie in het verleden en mensen met een afweerstoornis hebben grotere kans om ernstig ziek te worden na besmetting. Sinds 2010 zijn minder mensen ziek geworden door Q-koorts dan in de jaren daarvoor.

Langdurige vermoeidheid na Q-koorts

Ongeveer 20% van de mensen heeft na Q-koorts nog maanden tot jaren last van vermoeidheid. Die vermoeidheid heet het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom of QVS. Daarnaast krijgt 1 tot 3% van de patiënten de chronische vorm van Q-koorts, die jarenlang kan duren.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als je koorts hebt met hoofdpijn of hoesten. Vooral als je in een gebied woont of bent geweest waar Q-koorts voorkomt. De huisarts beslist of bloedonderzoek nodig is.

Meer informatie en veelgestelde vragen