Exotische muggen

In Nederland komen verschillende soorten steekmuggen voor. De muggen in Nederland dragen geen infectieziekten meer over, sinds de uitroeiing van malaria in de jaren 60. Echter, sinds een aantal jaren komen er exotische muggen voor in Nederland.


Toename van exotische muggen in Europa
Exotische muggen zoals de Aziatische tijgermug en Aziatische bosmug hebben zich de afgelopen twintig jaar wereldwijd verspreid over alle continenten. Deze verspreiding vindt veelal plaats door internationaal handelsverkeer, bijvoorbeeld de internationale handel in gebruikte banden en lucky bamboo planten. In deze banden kunnen eitjes van exotische muggen voorkomen. Via deze weg hebben zich in delen van Zuid-Europa al exotische muggen verspreid en gevestigd. De laatste jaren is er ook in Nederland een toename van muggen in Nederland die hier normaal niet voorkomen. Zo zijn in de zomer van 2017 exotische muggen aangetroffen in Montfoort, Weert en Aalten 

 

Exotische muggen in Flevoland
In 2012 is in de omgeving van Lelystad voor het eerst in Nederland een Aziatische bosmug gevangen. Bij vervolgonderzoek in Flevoland zijn honderden exemplaren in Lelystad gevonden. Ook zijn in Zeewolde muggen aangetroffen. In Flevoland wordt op verschillende plaatsten actief naar deze muggen gezocht. Daarnaast werden in de afgelopen jaren op verschillende bandenbedrijven tijgermuggen gevonden in Flevoland.

Is een exotische mug gevaarlijk?

In AziĆ« draagt een klein deel van deze muggen vervelende ziektes met zich mee zoals knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. Wanneer deze besmette muggen een mens bijten kunnen deze ziek worden. De kans dat exotische muggen in Nederland ziektekiemen bij zich dragen en ziekten overbrengen is verwaarloosbaar klein. Alleen muggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen, kunnen mensen ziek maken. Op dit moment komen in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht. Als bepaalde exotische muggen zich hier zouden vestigen, dan zouden ze eventueel ziektes kunnen overbrengen, bijvoorbeeld van reizigers die deze ziekten mogelijk meenemen.


Voorkomen vestigen van exotische muggen, wie doet wat?

Als exotische muggen gevonden worden, verzorgt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) de bestrijding van de muggen om vestiging te voorkomen. Deze muggen worden ook onderzocht op ziektekiemen en tot nu toe zijn er geen ziektekiemen gevonden. In 2015 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de NVWA opdracht gegeven maatregelen te nemen om de spreiding van de exotische muggen verder te beperken. Deze maatregelen zijn inmiddels in acht genomen.

De GGD houdt zich bezig met de effecten van de exotische muggen op de gezondheid. Vragen over exotische muggen in relatie tot de gezondheid van mensen kunnen aan de GGD worden gesteld.

De gemeente ten slotte faciliteert, ondersteunt en werkt samen met de NVWA en de GGD indien er in het betreffende gebied exotische muggen worden aangetroffen.

 

Wat kunt u zelf doen?
U voorkomt vestiging en verspreiding van exotische muggen door te zorgen dat er geen broedplaatsen op uw terrein zijn:

  • Gooi na iedere regenbui stilstand water weg uit gebruikte banden, bakjes, vazen, emmers en bloempotten.
  • Dek regentonnen af of verwijder ze van uw terrein.
  • Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de rand van de badjes goed schoon.   

     

     

Thema's

Over GGD Flevoland

Professionals

Actueel

Snel naar

Hoofdvestiging
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad
Postadres
Postbus 1120
8200 BC Lelystad